T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / EFELER - 75.Yıl Vali Muharrem Göktayoğlu Ortaokulu

TARİHÇEMİZ

TARİHÇEMİZ

Mahallemiz Antik kentine ait olan yeri bakımından Aydın Merkez   İlçenin kuzeyinde, Topyatağı denilen trapez biçimli kesik bir tepe üzerinde yer   alır.

Aydın dağlarının uzantısı   arasında eğimli yamaçta eski çağlarda kurulan eski bir mahalledir. Antik   yerleşimi, bugünkü kent merkezinin 1 km. kuzey yamacında Topyatağı mevkiindeki   Tralles´tir.(Trallieis)

Kent önceleri tepe üstünde   akropel şeklinde kurulmuştur. 11.yüzyılda Aydın Dağları döneminde "Aşağı Kall"   ya da "Aydın Güzelhisar" olarak adlandırılan orta çağ yerleşimi topografya   koşullarının daha uygun olması nedeniyle daha sonraları, açık alanlardan bir   çayın sürükleyip getirdiği taş yığınlarından oluşmuş bir tepe üzerine alındı.   Orta Anadolu´ya bağlayan yolun buradan geçmesi nedeniyle ova yönüne doğru   yerleşim yapıldı.

Kent Roma İmparatorluğunun   güçlü koruması altında ekonomik ticari ve kültürel alanlarda büyük bir gelişme   içine girdiler. Romalıların yerel kültürünü benimsemeleri, kaynakları , yolları   ve ticareti geliştirmeleriyle yöredeki antik kentler özellikle (mahallenin)   Tralles kalkındı.

1176 da Sultan Kılıç Arslan   Bizans İmparatoru R.Manuel Caunene karşı kazandığı zaferin ardından Batı   Anadolu´ya ve Menderes boylarına girerek Antiocheia (Başaran) ve Trallesi   (Aydın)kalelerini aldı ve Ege kıyılarına kadar 1187 de Kılıç Arslan tekrar   yöreye geldi. 12.Yüzyıl sonunda Sultan Gıyaseddin Keyhusrev Menderes Vadisindeki   Bizans kalelerini tekrar aldı. Antik çağda Tralles olarak bilinen ve Türkler   tarafından alındıktan sonra Güzelhisar adını alan kent, beyliğin orta yerinde   önemli bir coğrafyada bulunuyordu.

Mahallemiz,büyüklü küçüklü   kiremit damlı, bahçeli, tarihi camili bir mahalledir. Kent Cumhuriyet döneminde   planlı olarak gelişmiş olmasına karşın, özellikle eski sokak ve geleneksel   planlı evlerin olduğu da görülür. Günümüzde yalnız Gymnasionun etkileyici   sayılabilecek izleri kalmıştır. Ayrıca, kente su getiren The Baiton (İkizdere)   ve Evdonos(Tabakhane) su yollarına ve kemerlere ait kalıntılar bulunmaktadır.

İstanbul Arkeoloji Müzesi ve   Aydın Müzesi ile dünyanın çeşitli müze ve özel kolleksiyonlarında Tralles antik   kentine ait çeşitli arkeolojik eserler bulunmaktadır.Keryatid Epheb ve Nyphe   gibi heykeller Tralles heykeltraşçılık okulunun günümüze ulaşan en güzel   örneklerinden birkaçıdır.

Mahallemizde Cihanoğlu Camii ve   külliyesi 18.Yüzyılda Cihanoğlu Abdülaziz tarafından 1756 da yaptırılmıştır.   Türk-Barok mimarisinin önemli örneklerindendir.Medrese , türbe, çarşı ve   çeşmeleriyle bir külliye durumundadır. Barok süslemeli mermer şadırvanı dikkat   çekicidir.

Tarihi yapıtlardan birisi de   kemer kavşağı yakınında Cihanoğlu Mehmet Bey çeşme ve hazinesidir. (1720-1721)

Antik çağlarda çevresi sularla   korunan Tralles kentinden günümüze ulaşabilen eser sayısı çok azdır. Halk   arasında ?Üç Gözler? olarak bilinen yapı Gymnasion´dan kalabilen saadet tonoz,   ayrıca kuzeyde tiyatroya ait bir kalıntı (Caved) bulunmaktadır. Geçen yüzyılda   burada stadyum, tiyatro, agora ve M.S.3.Yüzyıla ait Gymnasion kalıntıları Hacı   Halil Efendi adlı bir kişi tarafından antik yapıların taşları sökülmüştür.

Mahallemizde tahminen 12.000   kişi yaşamaktadır. Ekonomisi, genel olarak işçi kesimi olduğu için geçimlerini   inşaatta çalışarak sağlarlar. Sosyal yaşantı bakımından alt kesim tabakasını   teşkil eder.

Eğitim oranı %75 kadardır.   Yapılaşma çok ileri düzeyde değildir. Yerleşim yerleri tamamen sit alanı   içindedir.

Aydın İli Mesudiye Mahallesinde   resmi kurum ve kuruluş olarak sadece okulumuz olan MERKEZ 75.YIL VALİ MUHARREM   GÖKTAYOĞLU ORTAOKULU´dur. Okulumuz 14 Şubat 2000 Pazartesi günü   açılmıştır. O günden itibaren de eğitim-öğretime devam etmektedir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.09.2021 - Güncelleme: 16.09.2021 13:26 - Görüntülenme: 291
  Beğen | 1  kişi beğendi

Etiketler :
Tarihçemiz,